Jaloezie bijt
Jaloezie is niet alleen negatief te beoordelen alhoewel er nare dingen door kunnen gebeuren. De behoefte achter de jaloezie komt vaak niet aan bod omdat het negatieve zo dominant aanwezig is.
Toch is wat erachter schuilt nóg belangrijker.
De betekenis van jaloezie volgens Wikipedia: "Jaloezie of ijverzucht is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan. Het gevoel is gerelateerd aan afgunst maar is niet synoniem daaraan."
De behoefte achter de jaloezie. Zoals:
- onzekerheid over jouzelf; behoefte aan bevestiging, erkenning, dat er rekening met je wordt gehouden,
- angst om de ander te verliezen; de behoefte niet alleen te zijn, behoefte aan contact,
- angst positie te verliezen of niet te verwerven; behoefte aan zekerheid,
- onzekerheid en angst voor de toekomst; behoefte aan veiligheid, geborgen zijn.
De angst die aan jaloezie ten grondslag ligt heeft te maken met angst te verliezen wat jou toebehoort of dat je nooit zult ontvangen waar je naar verlangt.
Wanneer iemand jaloers op je is zegt dat niet iets over jou maar over de ander. Jaloezie is er bij de ander door onvrede, leegheid, niet happy zijn.
Jaloezie is destructief voor degene die dit gevoel heeft. Het gedrag kan zich tot beschadigend en destructief ontwikkelen naar de omgeving. Het zelfbeeld van degene die jaloers is, is menigmaal laag en soms door dat lage zelfbeeld opgeblazen en verwaand om de gevoelens van deze eigenwaarde te verbergen. Dit zie je vaak bij narcisme.
Men lijdt door onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens. Men heeft vaker last van depressies en angsten doordat men onvervuld blijft. Zo blijft men in een negatieve spiraal hangen. Jaloezie uit zich in boosheid, angst, pijn, achterdocht, verraden zijn, bezorgdheid, onrust, verdriet, depressie, eenzaamheid, hebzucht, machteloosheid, minderwaardigheid, achtergesteld of buitengesloten voelen. Achter jaloezie ligt de behoefte of emotie verstopt die moeilijk bespreekbaar is.
Ben je vaak jaloers? Dat kan een handvat worden om positief te veranderen. In plaats van negatieve gedachten over de ander te koesteren, kun je ook nadenken over het positieve in de ander, wat je samen kunt delen en waar je van kunt leren.
De behoefte die niet vervuld is of angst dat deze niet vervuld zal worden is van meer belang dan de jaloezie. Stilstaan bij jezelf en deze angsten benoemen kan maken dat jij aan deze behoefte toe gaat komen en er aan gaat werken. Ook jij hebt een missie in dit leven, jij hebt capaciteiten die je mag leren ontdekken, jij doet ertoe! De jaloezie zal afnemen wanneer je naar jezelf durft te zien en gunnend naar de ander wordt.
Vraag jezelf:
Waar ben je bang voor? Wat vind je nu zo spannend om over na te denken?
Heb je angst voor "het onbekende"? Vind je verandering eng? Hou je liefst de regie en controle? Ben je bang voor de toekomst, voor verlies, tekort komen? Ben je bang dat je alleen komt te staan?
Jaloezie zie je in extremere vorm bij mensen met narcisme. Kort door de bocht gezegd vergelijken zij zich met anderen en zijn voortdurend jaloers. Zij willen, wel of niet bewust, dat wat anderen doen en hoe zij zijn kapot gaat, niet bestaat en zij geen rechten hebben. Ze denken zich dan beter te zullen voelen.
Wat kun je zelf doen aan jouw jaloezie:
-Wordt concreet in waar je precies jaloers op bent bij de ander.
-Probeer erachter te komen wat de emotie is die je voelt wanneer je jaloers bent.
-Wat mis jij?
-Wat kun jijzelf doen om wat jij mist aan te pakken?
-Realiseer je dat niemand hetzelfde is, vergelijk jezelf niet. Jij bent jij en jouw situatie is niet hetzelfde als die van de ander.
-Probeer eens voor te stellen dat je hebt wat de ander heeft of dat je bent hoe de ander is.. zou je dan ook de verantwoording daarvoor willen dragen? Zou je de gevolgen op je nemen?
-Wat heb jijzelf bereikt en waarom niet?
-Past wat van de ander is ook bij jou?
-Een gunnend persoon geeft de ander ademruimte, persoonlijke ruimte.
En nu... jóuw leven die niet door een ander geleefd kan worden dan alleen door jou! Stap als het ware uit het leven van de ander en begin bij jezelf.
Kijk hoe jij de leegte in jouw leven kunt invullen.
Sta verandering toe in jouw leven en denkwijze, meningen, gedrag en emoties.
Kijk naar jouw positieve punten, richt je op jouw successen en vier ze!
Focus je op je zelf en jouw doelen en stop met het veelvuldig bezig zijn met de ander. Stel je verwachtingen over jezelf bij, koester geen hogere gedachten waar je niet aan kunt voldoen of toekomen.
Jij bent niet meer of minder. Een probaat tegengif vind je in een tegenovergestelde gemoedstoestand die jij jezelf kunt aanleren: dankbaarheid.
Misschien is het nieuw om te horen: "dankbaarheid" voor wat jij hebt, waar je toe in staat bent om te creëren, voor datgene waar je van geniet en bereikt hebt.